Overmatig transpireren
“Overmatig transpireren is goed te behandelen met botuline toxine. Daarbij gebruik ik Bocouture®, de meest pure, zuivere botuline toxine zonder chemische toevoegingen”
Nu behandeling 2 oksels voor €475,-
en u bent klaar voor de zomer
Cosmetisch arts Kliniek de Medici Blaricum
Heeft u vragen over een behandeling? Kom eens langs in de kliniek
Wat is zweten of transpireren eigenlijk?
Zweten of transpireren is het verlies van lichaamsvocht via de zweetklieren van de huid. Dit is een normale lichaamsreactie. Iedereen transpireert, echter de één transpireert meer dan de ander. Mensen zweten om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Door verdamping van vocht vindt er afkoeling plaats. Zweetklieren komen over de gehele huid voor, maar in de handen, voeten en oksels zijn de meeste zweetklieren aanwezig. Wij zweten bij warm weer en lichamelijke inspanning, maar ook bij nervositeit, angst of schaamte. Een mens produceert per dag tussen de 100 en 8000 ml zweet.
Wanneer is er sprake van overmatig transpireren?
Bij overmatig zweten (ook wel hyperhidrosis genoemd) is er sprake van een verhoogde zweetproductie. Waarom die verhoogde zweetproductie plaatsvindt is niet goed te verklaren. Zweetklieren worden aangestuurd door zenuwen. Er kan een verstoring zijn van de balans in het zenuwstelsel dat zich bezighoudt met het reguleren van de warmteafgifte, maar overmatig zweten kan ook voorkomen bij bepaalde medicatie of ziekten. Bij de meeste mensen die veel zweten is er geen sprake van een echte afwijking, maar is het gewoon een natuurlijke, overmatige zweetproductie. Hyperhidrosis komt vaak voor, ongeveer 1 op de 15 mensen heeft er last van. Te veel zweten kan gelokaliseerd zijn in de oksels, handpalmen en/of voetzolen maar kan ook over het hele lichaam plaatsvinden.
Waarom behandelen?
De abnormale hoeveelheid zweet en de vaak daarmee samenhangende geur kunnen een negatieve invloed hebben op iemands sociale en persoonlijke leven. Het kan een belastende aandoening zijn en je een schaamtegevoel geven. Daarbij kunnen een goede hygiëne, luchtige kleding en goede deodorant natte plekken in de kleding niet altijd voorkomen. Veel mensen met klachten van overmatig zweten vertonen zich liever niet in het openbaar uit angst dat anderen hun zweet zien en ruiken.
Wat kun je er aan doen?
Gelukkig kan een botuline-toxine behandeling uitkomst bieden!
Deze behandeling is de meest eenvoudige en effectieve manier om overmatig zweten te bestrijden.
Hoe werkt botuline-toxine bij overmatig transpireren?
Botuline toxine is een eiwit (uit de bacterie Clostridium Botulinum) en blokkeert de zenuwen door geen stofje meer aan te maken (acetylcholine) die de zweetklieren aanzetten tot zweetproductie. Hierdoor kunnen de zweetklieren geen zweet meer produceren. Wanneer botuline-toxine in de huid van de oksels wordt geïnjecteerd (maar ook in handpalmen en/of voetzolen) zullen deze droog worden.
Waarom Bocouture®?
Omdat Bocouture® van Merz de meest pure en zuivere vorm is van botuline-toxine type A.
Hoe zit dat? Er zijn verschillende producten van Botuline-toxine type A op de markt die bruikbaar zijn voor de behandeling van overmatig zweten, (dit zijn bv Botox®, Azzalure® en Bocouture ®). Alle producten bevatten dezelfde actieve stof botuline-toxine type A, echter zij verschillen in hun graad van zuiverheid.
Bocouture® is het meest pure (plus veilige en effectieve) product omdat het geen complexerende eiwitten (=bacteriële componenten) bevat. De andere types botuline toxine A hebben deze complexerende eiwitten wel, omdat deze toevoegingen hier nodig zijn om het product te stabiliseren. Echter deze complexerende eiwitten zijn niet noodzakelijk zijn voor het effect van de behandeling.
Wat doen deze complexerende eiwitten? Dit zijn vreemde eiwitten die het vermogen hebben het immuunsysteem te activeren en de vorming van antilichamen te stimuleren. Deze antilichamen kunnen het botuline-toxine type A neutraliseren en het dus onwerkzaam maken. Dit kan resulteren in het mislukken van de behandeling en er kan resistentie optreden. Bij Bocouture (die deze complexerende eiwitten niet hebben) is dit dus niet mogelijk.
Je kunt het zien als een kastanje met of zonder schil. De kastanje is de botuline-toxine type A en de schil de complexerende eiwitten. Voor de behandeling is alleen de kastanje nodig en niet de schil. Bocouture is alleen de kastanje, de andere types botuline toxine hebben deze schil wel. De schil kan het immuunsysteem activeren en op termijn de behandeling onwerkzaam maken.
Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat er een sterk bewijs is voor behandelsucces en patiënttevredenheid op de lange termijn. Het is essentieel op een product te kunnen vertrouwen dat bewezen kwaliteit heeft. Wereldwijd is er 20 jaar klinische praktijkervaring opgedaan en zijn er meer dan 200 wetenschappelijke publicaties. Bocouture® is een unieke formulering die alleen het benodigde therapeutische bestanddeel bevat.
Heeft u nog vragen? Neem nu contact met ons op!
Voor de behandeling
Voorafgaand aan uw behandeling, vindt er een geheel vrijblijvend consult (gesprek) plaats. Indien gewenst, is het mogelijk om aansluitend over te gaan tot de behandeling. Tijdens het consult nemen we de behandeling met u door, zodat u weet wat u kunt verwachten. Verder bespreken we uw wensen en kijken we of dit de juiste behandeling is. We stellen altijd een persoonlijk behandelplan op omdat iedereen anders is en de beste behandeling verdient. Daarbij wordt grote waarde gehecht aan het zorgvuldig begeleiden en adviseren van cliënten.
Een verdovende crème kan eventueel aangebracht worden, maar de prikjes in de oksels worden over het algemeen niet als pijnlijk ervaren. De behandeling van de handpalmen of voetzolen is echter wel gevoelig. Daarnaast is het handig als uw oksels zijn geschoren zodat de arts de prikplaatsen goed kan aftekenen.
De behandeling
De huid wordt gedesinfecteerd en de prikplaatsen worden afgetekend. De botuline-toxine behandeling van de oksels duurt ongeveer 20 minuten. Er worden kleine oppervlakkige injecties in de okselhuid geplaatst. Na de behandeling is er nagenoeg niet meer te zien dat er behandeld is.
Na de behandeling
Het is belangrijk dat u na de behandeling niet direct deodorant aanbrengt. Ook is te adviseren dat u 24 uur niet gaat sporten. U kunt direct na de behandeling uw dagelijkse activiteiten hervatten. Bij veruit de meeste mensen is er na de behandeling niets te zien aan de behandelde plek. Eventuele roodheid of zwelling verdwijnen doorgaans binnen 30 minuten. Heel soms kunnen er na deze behandeling blauwe plekjes optreden.
Resultaat
Na ongeveer twee dagen merkt u dat de transpiratie in de oksels afneemt. Na twee tot drie weken is het transpireren maximaal gereduceerd. Na de behandeling heeft u gemiddeld 6 maanden nagenoeg geen last meer van overmatig zweten. Het effect van een vervolgbehandeling houdt langer aan, namelijk 6 tot 12 maanden.
😣 | Pijn 1-10 | 2 |
🕰️ | Behandeltijd | 20 minuten |
🤩 | Wanneer resultaat | 3-7 dagen, maximaal 2 weken |
⌛️ | Hersteltijd | Geen |
🩹 | Nazorg | 24 uur niet sporten en geen sauna |
🧐 | Controle | Niet nodig |
😁 | Resultaat | Eerste keer 4-6 maanden, daarna 12 maanden |
💰 | Prijs | € 475,- |
💉 | Verdoving | Niet nodig |
👩🔬 | Veiligheid | Bij Kliniek de Medici wordt u behandeld door een arts met ervaring en een zeer adequate opleiding |
Wilt u een vrijblijvend advies en/of een afspraak maken, neem dan contact op via info@kliniekdemedici.nl of bel naar 035 538 4941.
Veilige behandeling
Een Botuline-toxine behandeling van de oksels is een uiterst veilige behandeling. Botulinetoxine valt onder de geneesmiddelenwet. Als arts-wetenschapper vind ik het zeer belangrijk dat er veel onderzoek is gedaan naar de effectiviteit, bijwerkingen en complicaties van botuline-toxine, voordat het op de markt werd toegelaten. Botulinetoxine wordt al meer dan 40 jaar (in hogere doses) in de medische wereld gebruikt, onder andere bij kinderen en volwassenen met spierspasmen. In de cosmetische sector is er al meer dan 20 jaar ervaring met de toepassingen van botuline-toxine. Er zijn geen nadelige lange termijneffecten geregistreerd van botulinetoxine.
Veelgestelde vragen over hyperhidrosis
Vaak vraagt men zich af of na behandeling het zweet zich niet op een andere plek ophoopt of op een andere manier wordt uitgescheiden. Antwoord: Er komen nooit zweet- of vochtophopingen op een andere plek, omdat het over zeer kleine hoeveelheden zweet gaat, zelfs als je erg veel transpireert. Het vocht kan ons lichaam verlaten op een andere manier, bv je ademt of plast het uit. Ook blijft de uitscheiding van afvalstoffen via transpiratie intact. De behandeling heeft geen enkel nadelig effect.
Exocriene of eccriene zweetklieren (afgifte aan de buitenwereld) komen vaker voor en over het gehele lichaam (ook oksels, voetzolen en handpalmen). Zij spelen een belangrijke rol bij de thermoregulatie van de lichaamstemperatuur. Dreigt het lichaam oververhit te raken door bv inspanning of koorts dan kan door het produceren van zweet de oppervlakte van de huid nat worden gemaakt waardoor het lichaam makkelijker afkoelt. Bij warm weer en stress.
Het zweet in de eccriene klier is waterig of slijmachtig en dik. Liggen vrij oppervlakkig in de huid (dermaal/epidermaal).
Apocriene zweetklieren verspreiden de bekende zweetlucht. Ze bevinden zich niet over het hele lichaam, maar in bepaalde regio’s van de huid. Dit zijn de oksels en de huid rond de geslachtsorganen. Meestal komen deze klieren uit in de haarzakjes en verspreiden hierdoor het zweet grotendeels via de haren. Deze komen pas tot ontwikkeling in de puberteit door geslachtshormonen. Aan het huidoppervlak wordt het zweet door bacteriën omgezet in stoffen die de karakteristieke zweetgeur hebben. Deze klieren kunnen dieper liggen (subcutaan). Zweet wordt op dezelfde manier gemaakt alleen apocrien zweet bevat ook eiwitten en melkzuren, die het dikker maken. Is hormonaal beïnvloedbaar.
Zweetklieren scheiden een waterige substantie af die zweet wordt genoemd. De belangrijkste functie van zweetklieren is het verlagen van de lichaamstemperatuur (thermoregulatie). De zweetklieren scheiden een waterige substantie af (zweet) die gemakkelijk verdampt waardoor de huid afkoelt. Via zweet (eccriene zweetklieren) worden ook bepaalde lichaamszouten afgevoerd om de zoutbalans van het lichaam op peil te houden. In de uitvoergang wordt het natrium uit het zweet terug geresorbeerd. Dankzij deze natrium pompfunctie spelen de zweetklieren een kleine rol in de water en elektrolyten homeostase. Belangrijker zijn de zweetklieren bij de thermoregulatie. Vooral de klieren op de romp zijn hierbij betrokken, terwijl klieren van het gelaat en de handpalmen voornamelijk reageren op emotionele prikkels. Zweet is van zichzelf geurloos, maar door te veel zweet of slechte hygiëne kan door inwerking van bacteriën een onaangename geur ontstaan.
Complexerende eiwitten zijn bacteriële componenten, die door het immuunsysteem (Langerhans-cellen) herkend worden, waardoor het immuunsysteem wordt geactiveerd. Complexerende eiwitten geven dus eigenlijk een soort “gevarensignaal” af. Zodra de dendritische Langerhans cellen zijn geactiveerd, absorberen ze de complexerende eiwitten en per ongeluk ook de zuivere botulinetoxine kern. Dit antigeen wordt gepresenteerd aan de T-helper-lymfocyten, het immuunsysteem wordt geactiveerd en antilichamen worden gevormd tegen de complexerende eiwitten en neutraliserende antilichamen tegen de botuline-toxine zelf. Deze neutraliserende antilichamen kunnen leiden tot mislukken van de behandeling.
Dankzij de patroonherkennings receptoren van de dendritische cellen kunnen zij specifieke structuren van schadelijke lichaamsvreemden microben herkennen. De Langerhans cellen circuleren in het bloed en komen in alle lagen van de epidermis voor. Dan verzwelgen ze de microben en absorberen ze de microbiële proteïnen. Dan gaan ze naar milt of lymfklieren waar ze de antigenen presenteren aan T-helper lymfocyten. Deze activeren B lymfocyten die antilichamen vormen in het bloed en het schadelijke lichaamsvreemde eiwit zoals het botuline-toxine complex neutraliseren.