Pigmentvlekken

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken, ook wel lentigines solaris genoemd, zijn goedaardig en ontstaan op de aan zonlicht blootgestelde huid. Ze komen heel vaak voor, vooral voor bij ouderen (vandaar soms ook de naam ouderdomsvlekken oftewel lentigines senilis) en op zon beschenen plaatsen zoals het gelaat, de handruggen, het decolleté, de onderarmen en soms de onderbenen.

 

Hoe ziet een pigmentvlek eruit?

Een pigmentvlek is meestal een lichtbruin gekleurde vlek in de huid. Ze zijn regelmatig van vorm, en scherp begrensd. Er zitten geen zwart gekleurde gedeelten in.

Melasma

Heeft u vragen over een behandeling? Kom eens langs in de kliniek

Neem contact op

Hoe ontstaat een pigmentvlek?

Deze ontstaat door de beschadigende werking van zonlicht. Het wordt vaak gezien bij mensen met een licht huidtype, die jarenlang veel in de zon zijn geweest, bijvoorbeeld bij zonaanbidders en mensen die veel buiten werken (buitenberoepen of -activiteiten). De zon beschadigt de pigmentcellen (de melanocyten). Als gevolg daarvan nemen de pigmentcellen toe in aantal, en ze produceren meer pigment. Pas op latere leeftijd ontstaat meestal pas een pigmentvlek.

Volgens de laatste inzichten van dermatoloog Zein Obagi, speelt een vette huid en de hoeveelheid geproduceerde talg ook een rol bij het ontstaan van pigmentvlekken. Talg zou hierbij het immuunsysteem activeren. Dit zou het ontstaan van pigmentvlekken doen ontstaan en/of verergeren.

Voor en na behandeling van pigmentvlekken

Behandeling van pigmentvlekken

Een pigmentvlek wordt altijd eerst beoordeeld of deze goed- of kwaadaardig is. Alleen goedaardige pigmentvlekken worden behandeld. Zo niet dan wordt u doorgestuurd naar de dermatoloog. Behandeling van goedaardige pigmentvlekken is niet medisch noodzakelijk. Echter vaak vindt men ze heel erg lelijk en worden als cosmetisch storend ervaren.

Egale huid zonder storende vlekken

In de meeste gevallen gebruiken we voor het verminderen van pigmentvlekken de medische producten van dermatoloog Zein Obagi. Deze producten dringen door in de diepere huidlagen, stimuleren de aanmaak van nieuwe, gezonde huidcellen en corrigeren de pigmentcel. Hierdoor verspreidt het pigment zich egaal over de huid en verdwijnt de vlek.

Pigmentvlekken kunnen ook goed met cryotherapie (oppervlakkige bevriezing met vloeibare stikstof) behandeld worden en met peelings.

Medische peelings bij hardnekkige pigmentvlekken

Bij hardnekkig, dieper gelegen pigment is een medische peeling vaak effectief ter ondersteuning van de behandeling met producten. Hierdoor ziet u bovendien vaak sneller resultaat. In overleg met de medisch specialist kunt u kiezen voor de stimulator peel, de 3-step stimulation peel of de controlled depth blue peel.

Zonbescherming

Pigmentvlekken worden veroorzaakt door teveel blootstelling aan de zon.

Het voorkomen van blootstelling aan UV straling is belangrijk om verergering te voorkomen. Dus ga niet te lang in de zon, verbrand niet, gebruik goede zonnebrandcreme met minimaal factor 30 en smeer je iedere 2 uur in.

Specialist in behandeling van pigmentvlekken

Kliniek De Medici is gespecialiseerd in de behandeling van huidproblemen, zoals pigmentvlekken. De kliniek richt zich op medisch cosmetisch resultaat zonder ingrijpende operaties en werkt alleen met wetenschappelijk bewezen veilige, effectieve behandelmethodes. U ontvangt een hoogstaande behandeling met minimale risico’s: veiligheid, deskundigheid en strikte hygiëne staan bij ons voorop. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Cosmetisch arts Chantalle van de Pas licht u graag uitgebreid voor tijdens een gratis consult.

Wilt u vrijblijvend advies over het behandelen van pigmentvlekken in de regio Bussum en/of een afspraak maken, neem dan contact op via ons telefoonnummer 035-538 4941 of e-mailadres info@kliniekdemedici.nl.

Webshop