Nieuws

Interview in Trouw; Hoe kom ik van dat zwangerschapsmasker af?

Trouw artikel

Het is voor veel moeders herkenbaar: had je voor de zwangerschap een prachtige egale huid, in het tweede en derde trimester ontstaan er plotseling vlekjes op de kin, het voorhoofd en de jukbeenderen. Soms komen die vlekjes in zulke groten getale opzetten, dat er een soort masker ontstaat. Hoe kan dat zomaar? 

Die vlekjes ontstaan door een combinatie van factoren, legt cosmetisch arts Chantalle van de Pas van Kliniek De Medici in Blaricum uit. “Door een schommeling in de hormonen oestrogeen en progesteron kunnen er kleine ophopingen van pigment ontstaan.” Maar er zijn ook andere oorzaken voor het zwangerschapsmasker, dat in de medische wereld ook wel melasma wordt genoemd. “Erfelijkheid speelt een grote rol. Als je moeder het heeft gehad, is de kans dat je het zelf krijgt groter.” Ook gebruik van hormonale anticonceptie kan invloed hebben op de vlekjes.

Overigens kunnen ook vrouwen die niet zwanger zijn er last van hebben, zegt Van de Pas. En bij mannen komt de aandoening heel af en toe voor. Mensen met een gemengde of iets getinte huid lijken de vlekjes iets vaker te ontwikkelen . 

Psychosociale belasting

Schadelijk voor de gezondheid is het zwangerschapsmasker gelukkig niet. Ook zeggen de vlekjes niets over de gezondheid van de moeder of het ongeboren kindje. Maar, zegt Van de Pas, leuk is anders. “Het kan wel degelijk een psychosociale belasting zijn. Het is niet prettig als mensen steeds vragen wat voor vlekken je in je gezicht hebt.”

De behandeling van melasma is volgens Van de Pas helaas complex. “Dermatologen in het ziekenhuis willen het zwangerschapsmasker weleens behandelen met lasers of crèmes. Maar vaak duren die behandelingen eigenlijk te kort.”

Succesvolle behandelingen in haar eigen kliniek duren weken of soms zelfs maanden, waarschuwt ze. “Daar moet je wel toe bereid zijn. Het is geen kwestie van een weekje smeren, maar echt een uitgebreid proces waarbij je de voorgeschreven middelen volgens protocol moet gebruiken. Met een weekje smeren, kom je er niet.”

Dat de behandeling zo intensief is, heeft te maken met de diepte waarop het pigment zich in de huid ophoopt, zegt ze. “Pigmentcellen zijn een soort korreltjes die kunnen worden gestimuleerd in de bovenste lagen van de huid, maar ook in de onderste. Vaak is moeilijk te zien waar de vlekjes zich precies bevinden. Als je de huid strekt, kun je af en toe zien dat de kleur van de vlek verandert: dan liggen de pigmentkorrels meer aan de oppervlakte. Verandert de kleur niet, dan zit het echter wat dieper.”

Blijven smeren met zonnebrand

Kun je zelf iets doen om melasma te voorkomen? Ja, zegt Van de Pas. Een grote aanjager van de vlekjes is de zon. In haar kliniek ziet Van de Pas de meeste patiënten met melasma in het najaar, als ze lekker van het zomerweer hebben genoten. Trouw zonnebrand smeren is daarom volgens haar absoluut het devies. “Smeer je gezicht als je zwanger bent altijd goed in, met minimaal factor dertig. Ook als je even naar buiten gaat voor een wandeling of boodschappen.” En blijf smeren gedurende de dag, adviseert ze. “De meeste mensen denken dat ’s ochtends zonnebrand opdoen genoeg is, maar zeker tussen 11 uur ’s ochtends en twee uur ’s middags mag het echt om de twee uur. Heb je een gevoelige huid, dan kun je zelfs het beste ieder uur smeren.”

Webshop