Nieuws

Over de nieuwste medische toepassing van “Botox” voor een gelukkiger gevoel!

Dit is geen 1 aprilgrap:

Voelt u zich de laatste tijd minder vrolijk?
Botox biedt mogelijk de oplossing!

Wist je dat als je blij gaat kijken, je je ook happy gaat voelen? Dat wanneer je glimlacht, je er ook voor zorgt dat je je daadwerkelijk blij gaat voelen. Dat komt omdat een positieve fysieke gezichtsuitdrukking zorgt voor een positieve emotionele ervaring.

Dit noemen we de Facial Feedback Theorie.

Hierbij gaat men er van uit dat gelaatsuitdrukkingen emoties kunnen beinvloeden, en dus gezichtsspieren emoties kunnen beinvloeden. Dit gebeurt doordat gezichtsuitdrukkingen een impuls sturen naar het centrale zenuwstelsel waardoor de stemming wordt beinvloed.

Zoals positieve gezichtsuitdrukkingen (een lach) je een goed gevoel geven geldt echter omgekeerd helaas hetzelfde. Het willekeurig aanspannen van de spieren bijvoorbeeld in de fronsregio kan leiden tot het ervaren van negatieve emoties. Het aanspannen van de spieren in de fronsregio zijn namelijk geassocieerd met negatieve emoties zoals boosheid, verdriet , somberheid en angst.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een depressie een overactieve fronsregio hebben.
Welnu bij behandeling met botuline toxine (in de volksmond “Botox”) trad een duidelijke verbetering op van hun gemoedstoestand ten opzichte van degenen die niet met Botox waren behandeld. Ontspanning van de spieren in het gelaat stuurt minder stresssignalen naar de hersenen, waardoor depressiesymptomen afnemen.

De onderzoekers hebben 2 mogelijke verklaringen voor dit effect:

1. Doordat de mensen minder konden fronsen en meer glimlachen ondervonden ze meer positieve sociale intereacties wat hun stemming verbeterden.

2. Doordat mensen minder of niet konden fronsen, ziet het centrum in de hersenen die emoties en angst reguleert niet dat de persoon stress of angst heeft of boos en verdrietig is.

Botox is een eiwit dat geproduceerd wordt door de bacterie Clostridium Botulinum. Het zorgt ervoor dat de “ communicatie” tussen een spier en zenuw wordt stilgelegd. De spierspanning wordt hierdoor onderdrukt. In de medische wereld wordt Botox voor heel veel verschillende doeleiden gebruikt. Het meest bekend is het gebruik voor cosmetische ingrepen (vermindering van rimpels), maar het middel wordt ook ingezet bij de behandeling van bijvoorbeeld migraine, tandenknarsen en overmatig zweten. Ook al heel lang wordt het door neurologen en revalidatieartsen gebruikt bij behandeling van aandoeningen met verhoogde spierspanning en onwillekeurige spieractiviteit zoals bijvoorbeeld bij spasticiteit, dystonie (spontane spiersamentrekkingen) en strabisme (scheelzien). Een Botox behandeling tegen depressie is een van de nieuwste medische toepassingen van het medicijn.

Onderschat niet de kracht van de lach, mensen een goed gevoel geven, dat is het mooiste aan mijn vak.

Wilt u hierover meer weten neem dan gerust contact op via info@kliniekdemedici.nl

Webshop