Rosacea
Kliniek De Medici is gespecialiseerd in het behandelen van huidproblemen, waaronder rosacea. Rosacea is een chronische huidaandoening van het gezicht die meestal begint vanaf middelbare leeftijd, vaker voorkomt bij vrouwen en bij mensen met een lichter huidtype. Rosacea begint sluipend en heeft een golvend verloop (rustige periodes worden afgewisseld met acute heftige periodes).

Kenmerken en oorzaak
Veel voorkomende kenmerken van rosacea zijn blozen, roodheid, bultjes (papels), puistjes (pustels) en gesprongen bloedvaatjes (couperose). Deze kenmerken uiten zich vaak op de neus, wangen, kin en soms op het voorhoofd. Deze verschillende uitingsvormen hebben waarschijnlijk verschillende oorzaken. De precieze oorzaak van rosacea is onbekend maar afwijkingen in de kleine bloedvaten, zonne (UV) -schade en een abnormale ontstekingsreactie spelen waarschijnlijk een rol.

Uitlokkende factoren
Daarnaast zijn er vele factoren beschreven die rosacea kunnen uitlokken, waaronder pittig eten, hete dranken, alcohol, warmte, conserveringsmiddelen, kleurstoffen, smaakversterkers, psychische stress en overmatig fysieke inspanning. Ook zijn er aanwijzingen dat micro-organismen zoals Demodex mijten en Helicobacter Pylori een rol spelen bij rosacea. Deze rol blijft echter onduidelijk.

Patiënten met rosacea kunnen last hebben van schaamte, verlegenheid, bezorgdheid, gebrek aan zelfvertrouwen, een laag gevoel van eigenwaarde, een negatief lichaamsbeeld en soms depressie. Mensen in de omgeving van de patiënt kunnen de huidsymptomen van rosacea ten onrechte toeschrijven aan overmatig alcoholgebruik.

Algemene adviezen
Voorkom langdurige zonexpositie. Bescherm de huid met zonnebrandmiddelen met zowel UVA- en UVB- filters. Vermijd huidirriterende middelen, zoals zeep, alcoholische cleansers en scrubs. Alcohol, hete dranken, warm en vochtige omgeving (sauna, hete douches), gekruid eten, en overmatige fysieke inspanning verergeren de roodheid in het gelaat.

Behandeling rosacea
Rosacea wordt vaak als ontsierend ervaren. Omdat rosacea een medisch huidprobleem is, is een behandeling met de reguliere cosmetica niet voldoende. Om uw huid weer gezond te maken, kunnen we de rosacea behandelen met de medische producten van ZO Skin Health. Deze producten kunnen dieper in de huid doordringen en pakken hier de rosacea aan. Hierdoor wordt de huid gezonder en verminderen uw klachten. Rosacea gaat vaak gepaard met gesprongen vaatjes in het gezicht, ook wel couperose genoemd. De vaatjes zijn medeverantwoordelijk voor de roodheid. Afhankelijk van de ernst en symptomen van de rosacea zal uw medisch specialist een behandelplan voor uw opstellen.

Rosacea Papulosa
Rosacea Papulosa

Couperose
Couperose


Voor en na behandeling van rosacea met de producten van ZO Skin Health